بازدید آیت الله سیفی مازندرانی از دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی پژوهشگاه فضای مجازی

آیت الله علی‌اکبر سیفی مازندرانی از اساتید برجسته دروس خارج حوزه علمیه قم و رییس مرکز تخصصی فقه و اصول «معهد الاجتهاد الفعال»، ضمن بازدید از آثار پژوهشی دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی پژوهشگاه فضای مجازی با مدیر این دفتر حجت‌الاسلام رضا حاج‌حسینی، دیدار کرد.

در ابتدای این دیدار حجت‌الاسلام حاج‌حسینی ضمن تقدیر و تشکر از ایشان جهت حضور در دفتر به تبیین فعالیت‌های این مجموعه پرداخت و گفت:

«دفتر مطالعات اسلامی فضای مجازی از سویی ناظر به رسالت مرکز ملی فضای مجازی و در جهت سیاست‌گذاری مبتنی بر دین و از سوی دیگر ناظر به حوزه و در جهت فعال‌سازی ظرفیت‌های بالقوه این مجموعه عظیم به منظور رفع نیازهای دین‌پژوهانه نظام و در آخر ناظر به حکمرانی اسلامی فضای مجازی فعالیت می‌کند. یکی از دغدغه‌های دفتر ترویج مباحث نظریِ فضای مجازی در حوزه‌های علمیه است که طلاب و فضلای اندیشمند نسبت به مسائل دینی به ویژه فقهی فضای مجازی ورود و مسائل زیربنایی و مستحدثه در این زمینه را بررسی کنند.»

وی افزود:

«دفتر مطالعات اسلامی به منظور جریان‌سازی پژوهشی و تسهیل فعالیت حوزویان در این عرصه، آثاری در زمینه وضعیت‌شناسی و ماخذشناسی پژوهش‌های اسلامی عرصه‎های مختلف فضای مجازی تولید کرده است. تهیه نظام مسائل و موضوعات فقهی فضای مجازی و موضوع‌شناسی فضای مجازی از دیگر فعالیت‌های دفتر در همان راستاست.»

در ادامه آیت الله سیفی مازندرانی با اشاره به لزوم ورود حوزه به مسائل و وقایع موجود در جامعه اظهار داشت:

«هنگامی که فقیه می‌خواهد حکم الهی را از متون کتاب و سنت استخراج کند، طبعا باید به سراغ موضوعات مختلف برود، در فراز«وَ اَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَهِ فَارْجِعُوا فِیهَا اِلَی رُوَاهِ حَدِیثِنَا»[1] از توقیع شریف امام زمان (عج)، «الحوادث» جمع الحوادث محلی به ال است و شامل کلیه‌ی حوادث و پیشامدها است.»

وی در ادامه افزود:

«پس بنابر این فرمایش حضرت ولی‌عصر(عج)، مسائل مستحدثه در فضای مجازی نیز مشمول این امر است. حوادث واقعه در حقیقت همان موضوعات است. این موضوعات مستحدثه از جمله فضای مجازی با گستره فراوانی که دارند نیازمند شناخت دقیق، همراه با کار کارشناسی و کنکاش و تحقیق فنی دانشگاهی مبتنی بر اسلوب‌ علمی است.»

آیت الله سیفی مازندرانی بر مستند و معتبر بودن تحقیقات تأکید کرد و گفت:

«یکی از رسالت‌های این دفتر تبیین دقیق و شناساندن این موضوعات است، و برای این کار به منابع معتبر و مستند نیاز داریم. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که شناخت دقیق موضوع سبب رسیدن به حکم فقهی صحیح آن است؛ در غیر از این صورت فقیه نمی‌تواند به آن استناد کند.»

استاد دروس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم با اشاره به فعالیت‌های مرکز تخصصی فقه و اصول «معهد الاجتهاد الفعال» خاطرنشان کرد:

«در تعامل با حوزه باید این رویه مدنظر قرار بگیرد که محصولاتی تولید شود که وزانت علمی و فقهی داشته باشد و اگر این شیوه در تولید محتوا رعایت نشود به مرور مهجور واقع می‌شود.»

وی در انتهای صحبت‌های خود با استقبال از همکاری بین‌الطرفینی دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی مرکز ملی فضای مجازی و مرکز تخصصی فقه و اصول «معهد الاجتهاد الفعال»، ابراز داشت:

«ما در «معهد الاجتهاد الفعال» موضوعات مستحدثه را در هشت بخش تقسیم کرده‌ایم که مسائل فضای مجازی نیز در این بخش‌بندی قرار می‌گیرند و می‌توان در روند بررسی‌های استدلالی مسائل مستحدثه این مرکز، به موضوعات و مسائل حاکمیت در عرصه فضای مجازی پرداخت.»

[1] اکمال الدین، ج 1، ص 483