مشروح دیدار دبیر شورا و رئیس مرکز ملی فضای مجازی با مدیر حوزه‌های علمیه خواهران

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضای مجازی، دکتر سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی با حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‌پور مدیر حوزه‌های علمیه خواهران در ساختمان این مرکز دیدار و گفت و گو کرد.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به فعالیت‌های چشمگیر حوزه علمیه خواهران در زمینه فضای مجازی خاطرنشان کرد:

«برای سبک زندگی مردم در فضای مجازی باید الگویی طراحی کرد؛ چرا که پاسخ‌های فعلی به این نیاز، منفعلانه و محدود است. نیاز به سبک زندگی اسلامی مناسب در زیست بوم مجازی به شدت احساس می‌شود چرا که این زیست بوم مجازی جزئی از زندگی مردم شده و از معیشت اقتصادی تا پرکردن اوقات فراغت مردم را دربرگرفته است.»

وی مواجهه مبتکرانه و اصولی با فضای مجازی را ضروری برشمرد و گفت:

«در شرایط فعلی نیاز است که دغدغه فضای مجازی به عنوان یکی از مسائل مهم در حوزه علمیه مطرح شود و شیوه‌های نوینی در مباحث آموزشی، تبلیغی و پژوهشی طراحی شود.»

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به کافی نبودن شیوه‌های سنتی تبلیغ در شرایط فعلی، خاطرنشان کرد:

«در کنار شیوه‌های سنتی باید از شیوه‌های نوین تبلیغیِ تعاملیِ کنشگرپایه استفاده کرد تا کاربران هم مشارکت فعال داشته باشند و برای تحقق این امر جایی به غیر از حوزه علمیه توان طراحی و اجرای آن را ندارد. در نظام آموزشی نیز می‌توان با تدوین رشته‌هایی در زمینه فقه فضای مجازی، کارشناسان حوزوی متخصصی در فروعات مختلف تربیت کرد.»

در ادامه این دیدار حجت‌الاسلام والمسلمین بهجت‌پور، فضای مجازی را یکی از ابزار تحقق نقش اجتماعی زنان در جامعه دانست و گفت:

«نگاه ما به فضای مجازی صرفا یک نگاه کمک آموزشی و سطحی نیست بلکه یک نگاه متنی است و معتقدیم که فضای مجازی، باید در متن تعلیم و تربیت حوزه خواهران قرار بگیرد.»

وی ادامه داد:

«مدیریت حوزه خواهران از تهدید بیماری کرونا که تمام سیستم‌های آموزشی را تحت الشعاع خود قرار داد، فرصت ساخت، و یکی از بهترین الگوهای آموزش مجازی را طراحی و اجرا کرد و قصد داریم این نظام آموزشی مجازی زنده و پویا را بعد از کرونا نیز ادامه دهیم. اگر بتوانیم نظام تعلیم و تربیت در فضای مجازی را به خوبی و به صورت عمقی و پخته به نتیجه برسانیم، این حرکت به فرهنگ تبدیل خواهد شد و ضریب نفوذی ایجاد خواهد کرد.»

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران با استقبال از ایجاد رشته‌های فضای مجازی در سطوح عالی تحصیلی حوزه علمیه، ابراز کرد: آماده همکاری با مرکز ملی فضای مجازی در این زمینه هستیم و می‌توانیم رشته‌های پیشنهادی را بررسی و در سطوح آموزشی و استان‌های مختلف عملیاتی کنیم. با توجه به ظرفیت عظیم انسانی حوزه خواهران، امکان برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی نیز وجود دارد تا در موضوعات مهم فضای مجازی، جریان سازی کرد.

هم‌چنین دکتر عبدالحسین کلانتری سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی، با اشاره به دوره‌های مختلف بشری، نقش زنان در دوره پسا صنعتی را به سبب اقتضائات آن، بسیار مهم خواند و گفت:

«مباحث بسیاری در این زمینه شده است که به چالش کشیده شدن نقش زن و خانواده از تبعات آن است. باید ورود سریع و هوشمندانه‌ای در مباحث نظری و عملی این مباحث داشته باشیم که تاخیر در آن باعث تغییر در سبک زندگی می‌شود.»

حجت‌الاسلام والمسلمین حاج‌حسینی مدیر دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی، با اشاره به کیفیت بالای سامانه‌های آموزش مجازی حوزه علمیه خواهران اظهار داشت:

«می‌توان با همکاری مدیریت حوزه علمیه خواهران، پلتفرمی در موضوع زن و خانواده در سطح و مقیاس جهانی و متناسب با مبانی اسلامی طراحی و راه‌اندازی کرد.»

همچنین در این دیدار دکتر علی طائی‌زاده رییس مرکز فناوری و اطلاعات حوزه‌های علمیه خواهران، به ارائه گزارشی درباره دیتاسنتر امین پرداخت و گفت:

«دیتاسنتر امین در سطح کشوری، یکی از دیتاسنترهای پرکارکرد است و ظرفیت این را داریم که از استارت‌آپ‌های فرهنگی نوپا حمایت کنیم.»

وی با اشاره به ایجاد و طراحی سامانه رصد رهنما در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران، بیان داشت:

«در این سامانه، ۵ هزار کلیدواژه در حوزه تخصصی زن و خانواده مورد بررسی عمقی قرار گرفته است و تاکنون ۱۲ بولتن تخصصی در این زمینه تولید و عرضه شده است که مورد استقبال بسیاری از مراکز و نهادهای فرهنگی قرار گرفته است.»

رییس مرکز فناوری و اطلاعات حوزه‌های علمیه خواهران با بیان اینکه این مرکز یکی از مراکز پیشرو در آموزش مجازی است، اظهار کرد:

«برای آموزش مجازی حوزه علمیه خواهران سامانه «مدرس» طراحی و راه اندازی شد که قابلیت آنلاین بودن ۱۲ هزار طلبه و استاد را به صورت همزمان داراست. در این سامانه تمام نیازهای سیستم آموزشی طلاب دیده شده و به سبب همین امکانات، یکی از سامانه‌های موفق حوزه علمیه در فضای مجازی است. شبکه اجتماعی «کوثرنت» نیز یکی دیگر از دستاوردهای ما در فضای مجازی است که آموزش محور است.»

در ادامه این دیدار خانم فاطمه کبری متولیان معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خواهران، به پتانسیل عظیم حوزه‌های خواهران در سراسر کشور اشاره کرد و گفت:

«این ظرفیت می‌تواند با ورود به فضای مجازی کنشگری خوبی را ارائه دهد. در حال حاضر در بین طلاب خواهر، بیش از سه هزار فارغ التحصیل سطح سه حوزه در موضوعات مختلف دینی وجود دارد.»

وی با بیان اینکه طلاب و اساتید باید نقش راهبری و کنشگری مناسب و مؤثری در جامعه ایفا کنند، تصریح کرد:

«یکی از الزامات جدی این کار آشنایی با ابزارهای نوین جهانی به ویژه فضای مجازی است که امیدواریم با همکاری مرکز ملی فضای مجازی این بستر فراهم شود و شاهد حضور موثر طلاب در این عرصه باشیم.»

در بخش پایانی این مراسم نیز تفاهم‌نامه همکاری مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران با مرکز ملی فضای مجازی امضا شد.