کتاب «فلسفه و بحران کرونا» منتشر شد

کتاب «فلسفه و بحران کرونا»، حاصل گردآوری و با مقدمه تفصیلی دکتر حمیدرضا آیت اللهی، با همکاری «انتشارات پژوهشگاه فضای مجازی» و «انتشارات دانشگاه امام صادق(ع)»، در 217 صفحه به چاپ رسید.

«ظهور ویروس کوئید 19 و سرعت و وحشت همه گیری آن بشر را با یک تکان شدید و سردرگمیِ فزاینده ای مواجه ساخت. ده ها سال است که بشر با چنین مساله جهانی مواجه نشده است و به یکباره در بهت شرایط جدیدِ بوجود آمده، ناگزیر شده است یک بسیج همگانی و تلاش جهانی را برای مواجهه با این پدیده تدارک بیند. بحرانِ عالمگیری که صرفا مربوط به بخشی و یا جنبه ای از حیات آدمی نیست و در نتیجه عواقب بحران کرونا او را به تلاش برای بررسی آن از تمامی ابعاد علوم و معارف بشری نموده است. بنظر می رسد در شرایط بحرانی باید صرفا تلاش نمود تا با علوم پیشتاز این بحران را فرونشاند. اما از آنجا که برای فرونشاندن بحران صرفا برخی شاخه های علمی باید در خط مقدم مبارزه با آن باشند، سایر متفکران که نمی توانند در خط مقدم حضور پیدا کنند باید بیکار ننشسته و سایر ابعاد بحران را متناسب با شاخه های علمی خودشان بررسی کنند و خلاقیت نظریه پردازی را به منصه ظهور بگذارند. اما، چون بحران کرونا چالشی عجیب در نگاه بنیادین بشر بوجود آورده و می آورد، لذا ضرورت دارد فرهیختگانی که می توانند به تجزیه و تحلیل این نگاه بنیادین بپردازند پا پیش گذاشته و این پدیده عجیب را از منظر فلسفی بررسی کنند. در این کتاب مجموعه‌ای از فلسفه‌ورزی برخی اندیشمندان درباره بحران کرونا و مقدمه تفصیلی آمده است.»

علاوه بر همکاری گروه مطالعات بنیادین پژوهشگاه فضای مجازی در فرآیند مربوط به چاپ اثر یاد شده، فصل سوم کتاب با عنوان «چالش کرونا و برجسته‌سازی پرسش‌های عمیق فلسفی» نیز به قلم دو تن از همکاران پژوهشی این گروه، دکتر سیدجمال قریشی و دکتر حسین مطلبی کربکندی نگاشته شده است.

عناوین سایر فصول این کتاب و اسامی نویسندگان آن‌ها به شرح زیر می‌باشد:

پیش گفتار: چگونگی فلسفه ورزی درباره بحران کرونا
      مقدمه: مساله فلسفی پیش نیازِ هرگونه فلسفه ورزی
      فصل اول: کرونا و قدرت فلسفیدن (نمایشنامه تحلیلی در 5 پرده)/ دکتر حسن بشیر
      فصل دوم: کرونا مجالی برای تفکر فلسفی: تعیین گستره بازی بود و نمود در دانش ابژکتیو و سوبژکتیو/علی سنایی
      فصل سوم: چالش کرونا و برجسته‌سازی پرسش‌های عمیق فلسفی/سید جمال قریشی؛ حسین مطلبی کربکندی
      فصل چهارم: بحران کرونا و مواجهه با مرگ فلسفه/روح الله بهی
      فصل پنجم: تحلیل هیدگری از تاثیر ویروس کووید 19: همچون اشارتی به در-معرض-بودن/ زینب محمدیاری
      فصل ششم: کرونا و مطالعات علم و فناوری: چگونه یک غیرانسان جهان را تغییر می‌دهد؟!/ رحمان شریف‌زاده
      فصل هفتم: بحران کرونا: بستری برای بازنگری در مسئله علم و دین از منظر «دین عامیانه»/ محمدمهدی فلاح
      فصل هشتم: فعل خداوند و بلای کرونا/ حمیدرضا آیت اللهی
      فصل نهم: کرونا: علم یا دعا؟/ غلامرضا ذکیانی