به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضای مجازی سؤالات متعددی درباره نحوه اثرگذاری و پیامدهای مطلوب و نامطلوب هوش مصنوعی وجود دارد و در سطوح مختلف، قابل بررسی است. یکی از سؤالات اساسی در این زمینه، اثرات هوش مصنوعی بر خانواده است که نباید از آن بهعنوان مهمترین و اساسیترین نهاد اجتماعی غافل شد. درهمینراستا پنجمین جلسه از سلسلهنشستهای علوم انسانی و فضای مجازی با عنوان «چالشهای هوش مصنوعی برای خانواده» با ارائه دکتر فاطمه کنعانی، استادیار پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری توسط هسته مطالعات علوم انسانی فضای مجازی در روز شنبه 28 بهمنماه ساعت 14 بهصورت حضوری و مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضای مجازی فناوریهای نوظهور ذیل انقلاب صنعتی چهارم بهطوراساسی جریان زندگی، کار و امور مربوط به تعاملات فردی و اجتماعی افراد را تحت تأثیر قرار میدهند. یکی از این فناوریها هوش مصنوعی است که با سرعتی باورنکردنی در حال رشد و توسعه و البته تغییر جهان است. سؤالات متعددی درباره نحوه این اثرگذاری و پیامدهای مطلوب و نامطلوب آن وجود دارد و در سطوح مختلف، قابل بررسی است. یکی از سؤالات اساسی در این زمینه، اثرات هوش مصنوعی بر خانواده است. در سالهای اخیر در پژوهشها و محافل متعددی به بحث و بررسی پیرامون موضوع چالشهای هوش مصنوعی برای جامعه مدنی و ارتباط انسان و ماشین پرداخته شده است؛ اما نباید از مهم
ترین و مؤثرترین نهاد اجتماعی یعنی خانواده در این مباحث غافل شد. ضمناینکه ظهور نسل هوش مصنوعی مولد در سه سال اخیر و در دسترس بودن ابزارهای آن اهمیت موضوع رو دوچندان ساخته است.
در این جلسه دکتر فاطمه کنعانی سخنان خود را با ارائه تعریفی از هوش مصنوعی با تعبیر «توانایی ما در رسیدن به اهداف پیچیده» آغاز کرد و ضمن اشاره به حوزههایی که هوش مصنوعی اکنون به آنها رسیده و یا خواهد رسید (ازجمله بهداشت و سلامت، یادگیری و آموزش، رقابت تسلیحاتی، حملونقل، روابط انسانی و...) با نمایش کلیپ های کوتاه آینده نهچنداندور هوش مصنوعی را - که زمانی صرفا فیلمهای تخیلی بهحساب میآمدند- به تصویر کشید.
عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فناوری با طرح این پرسش که چرا لازم است به موضوع کودکان بهصورت جداگانه در حوزه هوش مصنوعی پرداخت ضمن مروری بر مزایا و معایب استفاده از هوش مصنوعی برای آنها به ارائه پاسخ های آن نیز پرداخت.
چالشهای هوش مصنوعی برای زنان که با محوریت شکاف جنسیتی اجتماعی در موضوعاتی مانند ازدسترفتن مشاغل مطرح میشود محور بعدی سخنان کنعانی بود. وی درادامه همچنین به فرصتهایی که هوش مصنوعی میتواند برای جامعه زنان ایجاد کند، اشاره کرد.
پژوهشگر حوزه حکمرانی و سیاستگذاری فناوری درادامه در ذیل موضوع نقشه راه هوش مصنوعی (از دیدگاه حکمرانی و سیاستگذاری) رویکردهای ممکن حکمرانی هوش مصنوعی را با نگاه به آینده و سناریوهای مختلفِ قابلپیشبینی برشمرد و سخنرانی خود را با توصیههایی به والدین درمواجهه با کودکانی که قرار است به فناوری هوش مصنوعی دست پیدا کنند، به پایان برد.
پس از ارائه دکتر کنعانی مخاطبین حاضر در این نشست به بیان نقطه نظرات و نکات خود پیرامون بحث نشست پرداختند. میهمان ویژه این نشست نیز آقای مجتبی توانگر نماینده محترم مردم تهران و رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامی بود که ضمن حضور در این نشست و بیان نظرات خود، به بازدید و گفتگو با سرپرست پژوهشگاه پرداختند
.